Technikai segítségnyújtás: E-mail küldése
whatsapp-logo-variant Created with Sketch. Whatsapp chat
B2B
Nem találtunk a keresésnek megfelelő terméket.
Hungarian flag HU
Szállítás

Milyen információkat tudhatsz meg ebből a cikkből?

27. 05. 2022

Hányszor voltál csalódott a lenyomatok minősége miatt? Nem elég csak kiváló minőségű 3D nyomtatót vásárolnod, mert egyéb tényezők is tönkre tehetik a lenyomatok minőségét.

A nedvesség az egyik ilyen tényező, ami károsíthatja a nyomtatás minőségét. A felhasználó szinte semmit sem tehet ez ellen. Számos filament hajlamos magába szívni a nedvességet. Éppen ezért a csúcsminőségű nyomtatók sem okolhatóak a lenyomat rossz minősége miatt.

Természetesen minden problémára van megoldás és szerencsére a nedvesség problémája is ezek közé tartozik. Egy filament szárító doboz beszerzésével megszabadulhatsz ettől a problémától. Ezek a szárító dobozok kivonják a nedvességet a filamentekből. Ennek következéseképpen nyugodtan élvezheted a lenyomataid legjobb minőségét.

Az FDM 3D nyomtatók egyik előfeltétele a filament szárító doboz. De meg kell értened, hogy miért mondjuk ezt. Nyomtatási célokra műanyag orsókat használunk. És amikor ezek az orsók nedvességgel érintkeznek, veszítenek hatékonyságukból.

A 3D nyomtatókban általánosan használt műanyagok gyakran erősen nedvszívóak. Ez visszaminősíti  a műanyag molekulákat. Ez az oka annak, hogy a nyomtatód rossz minőségű lenyomatokat gyárt. Ennek a problémának a kiküszöbölésére a legmegfelelőbb módszer egy 3D filament szárító doboz beszerzése. 

Miért kellene filament szárító dobozt vásárolnod?

Akik a legjobb minőségű lenyomatokat szeretnék elérni minden egyes nyomtatásnál, azoknak filament szárító dobozt érdemes beszerezniük. Ha a nyomtatás során használt anyagok túl nedvesek, nem számíthatsz jó minőségű lenyomatokra. Általában torz szélű lenyomatokkal végződnek a nyomtatási folyamatok.

Olyan fehér vonalakat is fedezhetsz fel a lenyomatokon, amelyeknek nem kellene ott lenniük. Ezeken kívül más nyomtatási hibákat is észlelhetsz, amelyeket mind ugyanaz a probléma, azaz a nedvesség okoz. Ennek a gondnak a megoldásához egy filament szárító doboz megvásárlását kellene fontolóra venned.

Amint azt a neve is sugallja, a filament szárító doboz kiszárítja a nedvességet a filamentekből. Először is azt veheted észre, hogy a filament megjelenése változik. Amint az összes nedvesség eltávozik a filamentekből, ugyanúgy fognak kinézni mint a vásárlás első napján.

A görbülés gyakran előfordul, ha a filament túl sok nedvességet vesz fel. Ez akkor következik be, amikor levegővel érintkezik. A probléma bizonyos filamenteknél hangsúlyosabban jelentkezik.

Számos filament, mint például a PVA, TPU, PLA, PETG és Nylon, könnyen felszívja a nedvességet. Ezek közül is a Nylon, PLA és PVA a leginkább nedvszívó filament. Így a filament szárítók nagy segítségnek bizonyulnak ezen filamentek szárításakor.

Hatékonyan teszik a dolgukat, anélkül, hogy kompromittálnák a filament minőségét. Egy másik nagyszerű előnyük, hogy nem vesz sok időt igénybe míg befejezik a filamentek szárítását. 

Tippek, hogy megtudd, kell-e szárítanod a filamentjeidet

Ha azt tapasztalod, hogy a filament nedvességet szívott magába, a szárítás elengedhetetlen. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan „tünetet”, amelyekből megállapíthatod, hogy a filament tartalmaz-e nedvességet vagy sem. Ezek mind annak a jelei, hogy a filament szárításra szorul. Íme a tünetek:

 • A végleges lenyomatok durváknak bizonyulnak
 • A lenyomatokon foltok jelentkeznek
 • Az extrudálási vonalakon foltok jelennek meg
 • A filament merevvé válik vagy elveszíti rugalmasságát
 • Nagy zajjal jár, amikor a hotend megpróbálja extrudálni a filament szálakat.

Ha nyomtatás során a fentebbi dolgok mindegyikét megfigyeled, akkor itt az ideje, hogy a nyomtatási hibák kijavítására filament szárító módszereket alkalmazz.

A filament szárítás leggyakoribb módszerei

Filament szárító doboz

Azt már letisztáztuk, hogy miért van szükség filament szárítóra. Ez a módszer a legjobb az összes szárítási módszer közül. A filament szárítók éppen erre a célra készültek. Ha ilyen eszközt keresel, számos lehetőségre fogsz bukkanni, de az alapmechanizmus minden készülék esetén ugyanaz.

Az, ahogyan ezek a szárítók eltávolítják a nedvességet a filamentekből, gyártóként változik. De a legnagyobb előnyük, hogy könnyen kezelhetőek. Csak annyit kell tenned, hogy az orsót a szárító dobozba helyezed, beállítod az időt és hőmérsékletet, majd vársz.

Amikor a filament szépen megszáradt, kiveszed az orsót a dobozból. Ekkor leellenőrizheted, hogy a filament eléggé megszáradt-e. Olykor a filamentnek több időre van szüksége, ahhoz, hogy teljesen megszáradjon. Ha ellenőrzéskor túl nedves még, helyezd vissza a szárítóba további néhány percre.

Egyes filament szárítók időtakarékosak is, lehetővé téve a filament szárítását a nyomtatási folyamat közben. Így nem kell időt és energiát pazarolnod azzal, hogy ugyanazt a munkát két lépésben végzed el.

A filamentet sütőben vagy aszalógépben is megszáríthatod, de nem fogsz ugyanolyan jó eredményeket elérni. Bármi megtörténhet, mivel a sütő vagy aszalógép nem erre a célra lett tervezve. Így adott, hogy kompromisszumot kell kötnöd a nyomtatási minőségben.

De ez nem fordulhat elő egy filament szárítóval. Minden esetben számíthatsz rá. A nedves filamenttel kapcsolatos minden problémát megold és élvezheted a kiváló minőségű lenyomatokat. Végül pedig a sütőt a megfelelő célra használhatod, ami a finom ételek sütése, nem pedig filamentek szárítása.  

Sütő

Ha nem áll rendelkezésedre filament szárító, de be kell fejezned egy adott munkát, a sütő használata tűnhet a legjobb megoldásnak. A másik két módszerhez képest messzemenően ez a leggyakrabban használt módszer.

Ez nem azért van, mert a sütő remek munkát végez, hanem azért, mert használata kényelmes. Mindannyian rendelkezünk sütővel ezért filament szárításra való használata megfelelő választásnak tűnik. A folyamat is meglehetősen egyszerű. Nyisd ki a sütő ajtaját, helyezd bele a filamentet, állítsd be az időt és hőmérsékletet.

A filamentek szárítása órákig eltarthat, általában 4-6 óra. Az idő pedig filamentenként változik. Az alábbi táblázatban megtalálhatod a különböző típusú filamenteket, szárítási idejüket és az ideális hőmérsékletet.   

Biztonsági intézkedések a sütő, filament szárításra való használatához

Már említettük, hogy ez a módszer meglehetősen nagy galibát okozhat, ha nem vagy elég óvatos. Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy nincs más választásod és a sütőt kell használnod, figyelj oda az alábbi tényezőkre:

 • Melegítsd elő a sütőt míg el nem éri a megfelelő hőmérsékletet
 • Ne helyezd az orsót a sütőbe egészen addig, amíg el nem éri a beállított hőmérsékletet
 • Figyelj arra oda, hogy ha az orsót előmelegítés nélkül helyezed a sütőbe, ellenkező esetben a műanyag valószínűleg el fog olvadni.
 • Ellenőrizd, hogy a sütő bírja-e a fentebb említett hőmérsékletet

Ha a sütő nem bírja órákon át tartani a fentebb említett hőmérsékletet, a filament szárítása kockázatos művelet. Nem biztos, hogy jót tesz, csak a bosszúságot növeli, ha megpróbálod a filamentet sütőben szárítani. Ez azzal végződhet, hogy megolvad az egész orsó és a műanyag összekeveredik a filamenttel.

Aszalógép

Arra tervezték, hogy kivonja a nedvességet a gyümölcsökből. A sütővel ellentétben, ez a módszer jó eredményekkel járhat. Az aszalógép képes a filament szárításhoz szükséges hőmérsékleten működni.

Az aszalógépek működési elve, hogy alacsony hőmérsékleten vonják ki a nedvességet a gyümölcsökből, hasonlóan a filament szárítókhoz. Így a végeredmény viszonylag kielégítő.

Nylon és ABS filament szárításához állítsd a hőmérsékletet ~80 °C-ra, PLA szárításához pedig 40-45 °C-ra. Az aszalógép pozitívuma, hogy olcsón kaphatóak és kivehető tálcákkal rendelkezik, ami nagyobb teret ad a beállításoknak.     

Creality Filament szárító doboz

A fentiek alapján elég világos, hogy miért van szükséged filament szárítóra. Biztosan észre vetted már, hogy a filamentek többsége jól becsomagolva érkezik. A forgalmazók vákuumcsomagolást használnak, hogy a filamentek ne szívják magukba a nedvességet.

De amikor kiveszed a csomagolásból, a filament levegővel érintkezik. Amikor a filament levegőt kap, nem kell sok időnek eltelnie, hogy elegendő nedvességet szívjon magába ahhoz, hogy tönkretegye a lenyomataid minőségét.

Tehát egy filament szárító beszerzése minden pénzt megér. Azonban meglehet, hogy kissé összezavarodsz, amikor egy ilyen készülék megvásárlására adod a fejed. Mivel számos filament szárító érhető el a piacon, az összezavarodottságod teljesen érthető.

Szerencsére a Creality szárító doboz segítségedre van. Ez a szárító doboz segít abban, hogy a nedvességnek nyoma sem maradjon a filamentben így minden ehhez kapcsolódó problémát elkerülhetsz. Beszámolók szerint ez az egyik legjobb filament szárító, ami jelenleg a piacon elérhető.

Mi több, szakértők és felülvizsgálók tesztelték ezt a 3D filament szárítót és a következtetésük a termék mellett szól. Most, hogy már nagyjából áttekintettük a terméket, ismerjük meg a szárító doboz néhány tulajdonságát.

 • A Creality szárító dobozzal a legnedvesebb filamentjeidet is órákon át száríthatod, miközben a dobozban lévő hőmérséklet állandó marad.
 • Mérési funkcióval rendelkezik így mindig tudni fogod, hogy mikor van kifogyóban a filamented.
 • A tároló doboz speciális tulajdonsággal rendelkezik, ami biztosítja a filament szárazon megtartását tárolás közben.
 • Hatékonyan megszünteti a nedvességet, függetlenül attól, hogy a filament mennyire hajlamos a higroszkóposságra.
 • A szárító doboz exkluzív tartállyal rendelkezik valamint csúszásgátló talppal.
 • 3D FDM nyomtató mellé elengedhetetlen kellék

A Creality Filament szárító doboz néhány jelentős tulajdonsága

 • Pormentes formatervezés
 • Mérési funkcióval rendelkezik így sosem fogysz ki a filamentből
 • Szilícium-dioxidból (szilika) készült gél tasak hozzáadására van lehetőség
 • Kiválaszthatod a hőmérsékletet és a filament szárításának időtartamát
 • A filament doboz légmentes
 • Csúszásmentes talppal rendelkezik
 • Bármilyen hosszúságú szál átmérőjének beállítása

A Creality Filament szárító doboz tesztelése

Elvégeztünk egy tesztet, hogy lássuk a Creality szárító doboz hatékonyságát PETG filament szárításakor. Ehhez 10 méter PETG filamentet 12 órán át vízben áztattunk, hogy elvégezzük a húrozás tesztnyomtatást. Még mielőtt a filamentet a szárító dobozba tettük volna, megszabadítottuk a filamentet a felületén lévő víztől.

Kb. 15 percünkbe telt mindezt elvégezni. Ezután a szárítóba tettük a filamentet. Mi 6 órára raktuk be a filamentet, de a Creality szárító doboz 2, 4, és 8 órás opciókkal rendelkezik. Így két részletben kellett megszárítanunk a filamentet. Először beállítottuk a szárítót 4 órára, majd pedig 2 órára.

A Creality filament szárító doboz csodálatos munkát végzett a PETG szárításával és átment a húrozás teszten is. Ahhoz, hogy megszemléljük a nyomtatás minősége közötti különbséget, elvégeztük a húrozás tesztet a szárítás előtt és utána is.

Az eredmények igen szembetűnőek. Amikor saját magad fogod tesztelni, te is fogod látni a nyomtatási minőségek közötti hatalmas különbséget.

Megéri-e a kiadást?

A Creality egy új, filament szárító termékkel bővítette palettáját és ezúttal sem okozott csalódást. A doboz szárazon tartja a filamentet így biztosítja a kiváló minőségű nyomtatást. Átment a húrozás teszten is. A tesztet PETG filamenttel végeztük, amit 12 órán át áztattunk majd megszárítottuk.

Ha a doboz képes megszárítani a PETG filamentet, akkor az egyéb filamentek megszárítása sem okozhat gondot. Így szerintünk a Creality szárító doboz megéri a pénzét.

További tanácsok a filament szárításhoz

 • Tartsd a filamenteket szorosan lezárt, szárítószerrel ellátott dobozban.
 • A legjobb, ha előbb próbát teszel, hogy a filament megfelelő-e a nyomtatási folyamathoz.
 • A filament szárítási ideje függ a filament típusától, a kitettség időtartamától és a levegő páratartalmától. A PLA filament szárítási ideje akár 2 óra is lehet míg a Nylon filament megszárítása 24 órába vagy akár többe is kerülhet.
 • Soha ne vidd túlzásba a Nylon filament szárítását, mert ha túl sokáig melegíted, akkor törékennyé válik. Ennek a filamentnek némi nedvességre van szüksége a nyomtatáshoz.
 • Ha huzamosabb ideig nem használsz filamenteket, akkor az a legjobb, ha legalább 4-5 órán át szárítod és légmentesen zárt dobozban tárolod őket még akkor is, ha nem higroszkóposak.
 • Helyezz szárító tasakokat a dobozokba.         

Következtetés

Az összes információ elemzése után nem kell sok ahhoz, hogy megértsük, ha szeretnénk javítani a 3D nyomtatás minőségén, akkor egy szárító doboz megvásárlása elkerülhetetlen. Az olyan nedvszívó filamentek, mint a Nylon, nem tudják biztosítani az elvárt lenyomatokat, ha felesleges nedvességet tartalmaznak.

Itt jön képbe a Creality filament szárító doboz, amely megszünteti a nedvesség problémáját. Segítségével bármilyen filamentet megszáríthatsz, anélkül, hogy romlana a filament minősége. Használj Creality szárító dobozt és az eredmény ugyanolyan lesz, mint ha vadonatúj filamenttel nyomtatnál. 

cookie icon
Sütiket használunk az oldal használatának megértése szempontjából és azért, hogy javítsuk a felhasználói élményt. Ez magába foglalja a tartalom és hirdetések személyre szabását. Kattins itt. a sütik szerkesztéséhez vagy leiratkozásához. Az oldal további böngészésével vagy a jelen értesítés bezárásával elfogadod a sütik használatát.

Adatvédelmi beállítások

Webanalitika

Hirdetések

Webes sütik

Akár 5 terméket is kiválaszthatsz az összehasonlításhoz:

  Összehasonlít Összehasonlítás bezárása