Technikai segítségnyújtás: E-mail küldése
whatsapp-logo-variant Created with Sketch. Whatsapp chat
B2B
Nem találtunk a keresésnek megfelelő terméket.
Hungarian flag HU
Szállítás

PLA Filamentek: Minden, amit tudnod kell

19. 05. 2023

A PLA az egyik leggyakrabban használt 3D filament, mely széles színválasztékáról, sokoldalúságáról és stílusáról ismert. Ezért számos 3D projekt megvalósításához alkalmas. Azok, akik kiváló minőségű, élénk és esztétikus 3D lenyomatokat szeretnének gyakran PLA filamentek használata mellett döntenek. 

A PLA (Politejsav) filamentek nagyon könnyen használhatóak és tökéletesek olyan kezdők számára, akik kísérletezni szeretnének. De mi teszi az egyik legjobb 3D filamentté?

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit erről a csodálatos filamentről tudni kell. A filamentek jobb ismerete beindítja a kreativitásod, hogy még jobban felfedezd a benned rejlő potenciált.  

Mik is azok a PLA filamentek?

A PLA egy környezetbarát 3D filament, melyet szerves forrásokból nyernek ki. A felhasznált nyersanyag kukoricakeményítő, cukornád és hasonlók. Ennek a hőre lágyuló monomernek a gyártási folyamata az, ami megkülönbözteti a többi 3D nyomtatási filamenttől.

A gyártók biomassza erőforrásokat használnak a PLA filamentek gyártásához. A petrolkémiai műanyag gyártásához használt berendezéseket használhatják PLA filamentek gyártásához is. Ebből a szempontból a nyersanyagok közötti különbség nem számít. Ez ugyanakkor nem növeli a gyártási költségeket sem, ami elég nagy előny. 

A PLA környezetbarát, mivel biológiailag lebomló, 65%-al kevesebb energiát igényel a hagyományos műanyagok gyártásához képest és elképzelhetően oldószerel forrasztható. Mi több, nem tartalmaz mérgező anyagokat és 68%-al kevesebb üvegházhatású gázt termel.

PLA Filament tulajdonságai

Kozmetikai minőség  Magas 
Maximális erősség  65 MPa
Merevség  Közepes
Maximális hőbírás  52°C
Extruder hőmérséklete  190–220°C
Tárgyasztal hőmérséklete  45–65°C
Sűrűség  1.24 g/cm^3
Tartósság   Alacsony 
Nyomtathatóság  Könnyű
Vegyileg ellenálló  Nem
Fáradás állóság   Nem
Vízálló  Nem 

Hogyan készülnek a PLA filamentek?

A PLA filamentek előállításához erjesztett keményítőt használnak olyan növényekből, mint a kukorica, cukornád vagy manióka. A nyersanyagok erjesztés során tejsavvá alakulnak át, amelyből aztán PLA készül. A gyártók általában két módszert használnak a PLA filamentek előállításához.

1. Polimerizáció
2. Kondenzáció 

A polimerizáció módszere fémkatalizátorok használatát feltételezi. Nagy PLA-molekulák előállításához a laktidot fémkatalizátorokkal keverik. A kondenzációs módszer nem sokban különbözik a polimerizációtól. A melléktermékek és hőmérséklet kicsit eltér az előbbi eljárástól.

PLA filamentek széles skálájú keverékeit is előállíthatod olyan anyagok vegyítésével, mint a réz, bambusz, fenyő, cédrus, bronz, karbonszál és így tovább.

A fa és PLA filamentek keverése sokkal valósághűbbé teszi a 3D nyomtatott bútordarabokat. Ha a lenyomatoknak fényes felületet szeretnél kölcsönözni, keverj fémet a PLA filamenthez. Ez erősebbé is teszi a végterméket. 

PLA filamentek nyomtatása

Creality Ender, FlashForge és Artillery csak néhány azon 3D nyomtatók közül, amelyek kompatibilisek PLA anyagokkal. Az alábbi néhány dolgot szem előtt kell tartanod PLA filamentekkel való nyomtatás során:

Hőmérséklet

A legjobb nyomtatási eredmény biztosítása érdekében inkább a hot end és fúvóka hőmérséklete miatt kell aggódnod mintsem a tárgyasztal hőmérséklete miatt. Magas hőmérséklet mellett a lenyomat rétegközi tapadása nagyszerűre sikerül. A magas hőmérséklet gyorsabb nyomtatást és jobb anyagáramlást jelent.

Azonban a túl magas hőmérséklet hatással lehet a lenyomatra azáltal, hogy eltorzítja a végtermék egyes részeit. A túl sok hő túlzottan megolvasztja az extrudált rétegeket ez pedig a lenyomat megereszkedéséhez vagy csöpögéséhez vezet. 

A legjobb eredmények érdekében a nyomtatási hőmérséklet 200–230°C közötti kell legyen PLA filamentek nyomtatásakor. Emellett az ideális hőmérséklet változhat a fúvóka méretétől és a nyomtatási sebességtől függően is. Nincs más teendőd hát minthogy nyomtass pár kísérleti darabot, hogy megtaláld a 3D nyomtatód számára legmegfelelőbb hőmérsékletet.  

Tárgyasztal tapadás

A jó tárgyasztal tapadás tényleg fontos PLA vagy egyéb filamentek nyomtatásakor. A tárgyasztal tapadás azt jelenti, hogy a nyomtatott műanyag mennyire képes a nyomtatási folyamat közben is az építőtálcán maradni. Ha a nyomtatott műanyag meglazul, elmosódottá válhat.

A nyomtató tárgyasztal tapadásának javítása érdekében a következőket teheted:

 • Nyomtatás előtt töröld tisztára a tárgyasztalt izopropil alkohollal.
 • Használj hajlakkot vagy papírragasztó stiftet.
 • A tárgyasztal hőmérsékletének szabályozása jó választás a tapadás fokozására. Ami a PLA-t illeti, jobb tapadás érdekében tartsd 60 °C-on a tárgyasztal hőmérsékletét. 
 • Az illesztetlenség lehet a rossz tárgyasztal tapadás oka. Ezért nyomtatás előtt ellenőrizd az asztalszintezést.
 • A túl gyors nyomtatás elmozdíthatja a lenyomatot így a folyamat lassítása megoldhatja a problémát.
 • A tárgyasztal felületének cseréje egy másik trükk, ami javíthat a tapadáson, ha a fenti módszerek nem válnának be. 

A PLA filamentek nyomtatásakor használt, a tárgyasztal felületére helyezett jól bevált eszközök az alábbiak:

Blue Tape

Egyfajta maszkoló szalag. Ezt a tárgyasztal leragasztására használhatod, hogy javítsd a lenyomat tapadását. Ezek a maszkoló szalagok általában porózusak, ami tökéletes az olyan filamentek számára, mint a PLA. A tárgyasztal tapadásának javítását szolgáló legjobb blue tape hőálló.  

Kapton szalag 

Ezek a szalagok alaprétegként szolgálnak és védik a tárgyasztal felületét. A tapadás érdekében juice, ragasztó, hajlakk vagy hasonló termékek használata ajánlott. Ezeknek a szalagoknak az az előnye, hogy nagy tekercsben kaphatóak. Így egyetlen darab elegendő a tárgyasztal felületére. A kapton szalagot óvatosan ragaszd fel a tárgyasztal felületére. A szalag alatt maradt légbuborékok gyűrődéseket okozhatnak.

PEI 

A PEI nyomtatólapok nagyszerűek különböző filamentek nyomtatásához. Ezekhez nem szükséges ragasztóspray, klipsz, papírragasztó vagy a felület nyomtatáshoz való előkészítése.

Üveglap   

Az üveglap egy másik kitűnő tárgyasztal felület, amely használatát fontolóra veheted. Az üveglapok erősek, tartósak, nagy sűrűséggel rendelkeznek és az áruk is megfizethető. Mi a carborundum üveglap használatát ajánljuk. A 3-4 mm-es vastagságú carborundum üveglap 150-től 400 fokig terjedő hőnek képes ellenállni. 

PLA nyomtatási sebesség

Ami a PLA nyomtatási sebességét illeti, ennek 50 mm/s felett kell lennie. Ha a nyomtatási sebesség közel 100 mm/s, csúcsminőségű, esztétikus modelleket nyomtathatsz. De a túl gyors nyomtatás a PLA megvetemedéséhez is vezethet. Éppen ezért kell teszteket végezned különböző nyomtatási sebességeken. Ez segíteni fog abban, hogy megtaláld a nyomtatód és a filament számára is egyaránt megfelelő nyomtatási sebességet. Optimális eredmények érdekében PLA filamentek nyomtatásakor ideális lassabban nyomtatni.

Összetett, részletekben gazdag modellek nyomtatásakor le kell lassítanod a nyomtatási sebességet. Egyszerűbb modellek esetén viszont jobb, ha növeled ezt. Gyorsabb nyomtatáshoz növeld az extrudálási sebességet. Növeléshez használhatod a nyomtatófej gyorsítóját is.

Utómunkálatok és modell kidolgozása

Amikor elkészült a nyomtatott modell a következő fontos lépés az, hogy fényessé, csillogóvá és élethűvé tedd azt. Ezt a folyamatot nevezzük utómunkálatoknak. Az egész folyamatot két kategóriára is oszthatod, az egyik a modell tisztítása a másik pedig a modell kidolgozása.

Elő csiszolás, csiszolás és simítás - ezek tartoznak a tisztítási kategóriába. Az alapozás és festés pedig a második kategóriába. 

Elő csiszolás

Ehhez a munkafolyamathoz csiszolópapírra, fogóra, csipeszre és fogkefére lesz szükséged a lenyomat felületének simításához. 

Csiszolás

Amint azt a munkafolyamat neve is mutatja, csiszolópapírra lesz szükséged. PLA filamentekhez 120-as szemcseméretű csiszolópapírt használj és kerüld a modell sarkainak, széleinek a csiszolását. A simítás a lenyomatod deformitásainak a kijavítását szolgálja így sok időt vehet igénybe. Minél nagyobb a modell, annál több időbe telik a csiszolási folyamat.   

Simítás

A simítás rendkívül fontos mivel fényes felületet kölcsönöz a modellnek, amelyre a csiszolás nem elég. A simítási folyamat jobban eltünteti a rétegvonalakat, mint a csiszolás. Namármost számtalan simítási technika létezik, de mi most a kémiai simításról fogunk beszélni.

Az olyan vegyi anyagok, mint az etil-acetát, jó választásnak bizonyul PLA filamentek simításához. Ez a vegyi anyag kézimunka nélkül oldja fel a rétegvonalakat. Ez ugyanakkor nem károsítja az alsó rétegeket.  

Festés 

Ehhez a munkafolyamathoz két dologra van szükséged, az egyik a festék spray, a másik pedig a festőszalag. A szalag szilárdan a helyén tartja a modellt addig, ameddig festékszóróval színt adsz neki. A festék sprayek élénk színekben kaphatóak és nagyon jól mutatnak a műanyagon.  

PLA filamentek utómunkálataihoz kapcsolódó gondolatok

Az utómunkálatok rendkívül fontosak a lenyomat kinézetének, tartósságának és funkcionalitásának javítása érdekében. Ezért óvatosnak kell lenned ezekkel a munkálatokkal. Az alábbiakban olyan gondolatokat osztunk meg, melyeket szem előtt kell tartanod a jobb nyomtatási eredmény érdekében:

 • Az olyan utómunkálati technikák, mint az elő csiszolás, csiszolás és simítás megváltoztathatják a 3D lenyomat méretpontosságát. Ezen tulajdonság megőrzéséhez bizonyosodj meg afelől, hogy rendelkezel a megfelelő szoftverrel, mérőkörzővel, mérőeszközökkel vagy mikrométerrel.
 • A lenyomatok alkatrészenkénti megtervezése lehetővé teszi a jobb simítási munkálatokat. Így minden alkotóelemen külön-külön végezheted a simítási folyamatokat.
 • A 3D lenyomatok festését ellenőrzött környezetben ajánljuk. Ez kiküszöböli a festéket befolyásoló szennyeződések lehetőségét.
 • A csöpögések és hézagok elkerülése érdekében kerüld el a PLA 3D lenyomatok túl közeli festését. A túl távoli festés ugyanilyen jellegű problémát okozhat szóval találd meg az arany középutat, ami optimális eredményt hoz. 
 • Festés előtt helyezd álló pozícióba a 3D lenyomatot.
 • A biztonság érdekében festés közben viselj megfelelő ruházatot, maszkot és kesztyűt. Ezek a festékek gyakran mérgezőek, gyúlékonyak és veszélyesek.  

Tippek haladóknak és problémaelhárítás PLA filamentek nyomtatásakor

A hőmérséklet túl alacsony nyomtatáshoz

Ha a hőmérséklet nem megfelelő a PLA filamentek nem tapadnak meg, ami érdes felületet eredményez. Ez bizonyos részek gyengeségét is okozhatja. A probléma 5 °C-os hőmérséklet növeléssel megoldható. Ezután próbálj meg nyomtatni amíg úgy látod, hogy a rétegek megfelelően tapadnak egymáshoz. 

A hőmérséklet túl magas nyomtatáshoz

A túlzott húrozás vagy túlnyúlás azt jelenti, hogy a hőmérséklet túl magas. Ami a PLA filamenteket illeti, minél magasabb a hőmérséklet, annál fényesebbek lesznek a lenyomatok. A túlnyúlás elkerülése érdekében szerezd be a legjobb réteghűtő eszközt. A nyomtató szál visszahúzásának beállítása segíthet a húrozáson. Ha mindkét megoldás csődöt mondana, csökkentsd a hőmérsékletet 5 °C-al.  

Ha az első réteg nem tapad

Ez akkor fordulhat elő, ha a tárgyasztal szintezés vagy a fúvóka magassága nem megfelelő. Tehát ellenőrizd ezeket. Ha a tárgyasztal és a fúvóka közötti távolság nem megfelelő a PLA filamentek körbehúzódhatnak. 

Ha a nyomtatott modelleken kisebb dudorok vannak

Ez a probléma akkor fordulhat elő, ha a nyomtató nem kap megfelelő adatokat, a PLA filament rossz vagy a visszahúzás kalibrálás nem megfelelő. A probléma megoldásához használd SDS kártyádat. Vásárolj a legjobb minőségű PLA filamentből és ellenőrizd a visszahúzás kalibrálást. 

PLA filamentek cseréje

 • Ha az extruder hideg, hevítsd fel 120 °C-ra
 • Ha az extruder hőmérséklete eléri a 90 °C-ot kezdd el kihúzni az összes PLA filamentet, ha nem sikerül eltávolítani a PLA szálakat, emeld a hőmérsékletet 200 °C-ra.
 • Növeld a hőmérsékletet és a szokásos módon töltsd újra a PLA filamentet.
 • Most kezdd el engedni az új filamentet egészen addig amíg csak az új színt látod. 

Gyakori problémák PLA filamentek nyomtatásakor

Rossz tárgyasztal tapadás

A PLA filamentet vízbe kell áztatni, innen ered az extrudálási probléma. A filament szárítása megoldja ezt a problémát. Használj filament szárítót vagy sütőt. A nyomtatási sebesség csökkentése szintén segít. Az összeolvadás elkerülése érdekében tartsd a hőmérsékletet 50 °C körül. 

Húrozás

Húrozás akkor fordul elő, ha az extruder túlságosan felmelegszik vagy a visszahúzási beállítások nem megfelelőek. Ezért ellenőrizd, hogy a beállítások megfelelőek-e és csökkentsd a hőmérsékletet, ha a probléma az extruderrel van.  

Gyűrődések és dudorok

Engedélyezd a coasting funkciót, hogy kis időre kikapcsolja az extrudert. Ez idő alatt a filament kicsit visszahűlhet a jobb nyomtatás érdekében. Emellett kalibráld a visszahúzást is, hogy elkerüld a gyűrődéseket és dudorokat.  

Vetemedés

A tárgyasztal hőmérsékletének növelése, ragasztóanyagok használata és a zárt keret használata meg kellene akadályozza a vetemedést. Az első réteg beállításainak módosítása és vetemedés elleni lapok használata segíthet a probléma megoldásában.  
 

A PLA filamentek rendkívül népszerűek, így a második leggyakrabban gyártott bioműanyag. Viszonylag olcsó és könnyen kezelhető. Megfelelő nyomtatási beállítások mellett a PLA filamentek minőségi lenyomatokat képesek eredményezni.

cookie icon
Sütiket használunk az oldal használatának megértése szempontjából és azért, hogy javítsuk a felhasználói élményt. Ez magába foglalja a tartalom és hirdetések személyre szabását. Kattins itt. a sütik szerkesztéséhez vagy leiratkozásához. Az oldal további böngészésével vagy a jelen értesítés bezárásával elfogadod a sütik használatát.

Adatvédelmi beállítások

Webanalitika

Hirdetések

Webes sütik

Akár 5 terméket is kiválaszthatsz az összehasonlításhoz:

  Összehasonlít Összehasonlítás bezárása