Technikai segítségnyújtás: E-mail küldése
whatsapp-logo-variant Created with Sketch. Whatsapp chat
B2B
Nem találtunk a keresésnek megfelelő terméket.
Hungarian flag HU
Szállítás

6 dolog amit tudnod kell mielőtt 3D nyomtatót vásárolsz

24. 08. 2022

Ha megtudod, milyen sokféle funkciót képes ellátni egy 3D nyomtató, akkor te is izgatottan fogod várni, hogy beszerezz egyet. A 3D nyomtatók azért különlegesek, mert rengeteg modellt lehet velük nyomtatni; figurákat, okostelefon tokokat és végtelen sok mindent.

A 3D nyomtatók különböző műszaki adatokkal rendelkeznek és méret, funkció valamint a felhasznált technológia szerint változhatnak. Tehát még mielőtt 3D nyomtatót vásárolnál olvasd el ezt a cikket, hogy megismerd, mit érdemes tudni a 3D nyomtatókról.

1. A 3D nyomtatók típusai

Mielőtt 3D nyomtatót vásárolnál, tudnod kell, hogy milyen 3D nyomtatók állnak a rendelkezésedre.

Fused Deposition Modelling (FDM) nyomtatók

Az FDM technológiát S. Scott Crump fejlesztette ki az 1980-as évek végén, majd 1990-ben kereskedelmi forgalomba került. A Fused Filament Fabrication (FFF) egyenértékű kifejezés az FDM-re, amelyet azért hoztak létre, hogy egy olyan kifejezés kerüljön használatba, amely jogilag nem akadályozza a használatát.

Ahhoz, hogy egy tárgyat FDM-nyomtatóval lehessen létrehozni, a fájloknak számítógépes tervezési (CAD) formátumban kell lenniük, amelyet át kell alakítani olyan formátumba, amelyet a 3D nyomtató képes leolvasni, ez legtöbbször az STL formátum. Ezek a nyomtatók modellezőanyagok és hordozóanyagot is használnak. A modellező anyag alkotja a végső terméket, míg a tartóanyag tartja a tárgyat a nyomtatás során.

Ezek az anyagok hőre lágyuló filamentek formájában jelennek meg, amelyek letekerődnek az orsóról és extrudáló fúvókán keresztül kerülnek irányításra. A fúvóka ezután megolvasztja a filamenteket és építőtálcára vagy építőlemezre helyezi a rétegeket. Az építőtálcát és a fúvókát egy számítógép szabályozza, amely segít a nyomtatás során beállítandó X, Y és Z koordináták létrehozásában. A fúvóka függőlegesen és vízszintesen is mozog az építőtálca felett, vékony műanyagrétegeket képezve, amely lehűlés után megkeményedik és megköti az alatta lévő réteget. Az építőlemez ezután leereszkedik, hogy lehetővé tegye a következő műanyagréteg kialakulását és ez a folyamat egészen addig folytatódik, amíg a teljes formaterv el nem készül.

Az FDM technológiával történő nyomtatás utolsó része a tárgy eltávolítása a nyomtatóból, miután az elkészült. Ez úgy történik, hogy a tárgyat mosószeres és vizes oldatba áztatjuk, vagy kézzel letörjük az építőlemezről. A megjelenés javítása érdekében a tárgy tetszés szerint festhető, csiszolható vagy lakkozható.

Az FDM nyomtatók a Fused Deposition Modeling (FDM) vagy Fused Filament Fabrication (FFF) technológiát használják.

A filamentek különböző anyagokból készülhetnek, a nejlontól, a PETG, ABS és PLA-n keresztül egészen a kőig, szénig és fáig. Ezek az anyagok különböző méretekben és színekben készülnek így tudnod kell, hogy milyen anyag és méret felel meg a 3D nyomtatódhoz.

Az FDM nyomtatók a legnépszerűbb 3D nyomtatók valamint a legolcsóbbak is. Számos 3D modell ingyenesen elérhető. Látogasd meg az olyan oldalakat, mint a Thingiverse, Cult3d és Free3D.

Sztereolitográfia (SLA)

Az SLA nyomtatási eljárás során gyanta vagy más fényérzékeny folyadék UV fénysugárral kerül megvilágításra, hogy a rész megkeményedjen és létrejöjjön a modell. Ez a módszer az FDM nyomtatott tárgyaknál jobb minőségűvé teszi a tárgyat.

Az SLA nyomtatás hasonló technológiát használ, mint más kisebb 3D nyomtatási eljárások, például a digitális fényfeldolgozás (DLP) és LCD.

Szelektív lézerszinterezés (SLS)

Az SLS is az SLA-hoz hasonló nyomtatási eljárást alkalmaz. Az egyetlen különbség azonban az, hogy az SLS ultraibolya fénysugarak helyett lézert használ és fényérzékeny folyadék helyett porokat. A lézer megolvasztja és fuzionálja a port, hogy szilárd modellt hozzon létre.

Az SLS nyomtatási eljárás az a 3D nyomtatási folyamat, mely képes fém tárgyakat és modelleket nyomtatni.

2. Költségvetés

Amikor tudomást szerzel a 3D nyomtatók árairól és az üzemeltetési költségeikről, lehet, hogy fontolóra veszed egy készülék beszerzését. Mindenestre, ne ess pánikba; már akár 180 euróért (kb. 70.000 forint) is kaphatsz 3D nyomtatót – egy olyan egyszerű modellt, mint a Creality Ender 3.

Az FDM nyomtatók ára 500 (kb. 190.000 forint) és 1500 euró (kb. 580.000 forint) között mozog, míg az SLS nyomtatók 6000-től (kb. 2.300.000 forint) akár 18.500 euróba (kb. 7 millió forint) is kerülhetnek. Itt a legjobb 3D nyomtató árakat kínáljuk számodra.

Tartsd szem előtt, hogy a 3D nyomtató ára nem fedezi az összes szükséges anyagot a modellek és tárgyak nyomtatásához. Az anyagköltségek közvetlenül a 3D nyomtatók áraival változnak. A filamentek ára a gyártásukhoz felhasznált anyagok tekintetében változik.

Tehát ne csak a 3D nyomtató beszerzési költségeit vedd figyelembe; számolj a 3D nyomtatáshoz szükséges későbbi összegekkel is. A cserealkatrészek nagyon pénztárcabarát áron kaphatóak és a legnépszerűbb filament 1 kg ára 20 euró (kb. 8.000 forint) körül mozog. 1 kg filamenttel rengeteg 3D terméket nyomtathatsz. A filament fogyasztás több különböző tényezőtől függ, ezért nehéz pontosan meghatározni, hogy 1000 grammnyi anyaggal hány darab modellt tudsz nyomtatni. A fogyasztást befolyásolja a modell telítettsége, a réteg vastagsága, a termék mérete, stb.

3. Tulajdonságok

Amikor eldöntöd, hogy milyen nyomtatót szeretnél vásárolni, le kell ellenőrizned, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Egyes FDM nyomtatók képesek lehűteni a fúvókát a nyomtatás végeztével, míg más nyomtatók elmozdítják a fúvókát, hogy megelőzzék a túlmelegedést vagy a túlzott filament előállítást.

Ezen biztonsági funkciók mellett mindenképpen ellenőrizd az egyéb funkciókat is, mint például:

 • Milyen asztallal rendelkezik?
 • érintőképernyős felület,
 • építési méret,
 • nyomtatóasztal mérete,
 • filament szenzor,
 • tárgyasztal szintezés,
 • extruderek száma,
 • Direct drive extruderrel vagy Bowden extruderrel rendelkezik-e?
 • Wi-fi csatlakozás,
 • Filament átmérője (1,75mm vagy 2,85mm), …

4. 3D modell végtermék / Melyik 3D anyagot érdemes használni?

A nyomtatni kívánt termék típusa határozza meg a használt anyagot és 3D nyomtató típusát. Minden 3D nyomtató típus különböző fajta anyagot támogat. A 3D filamentek tulajdonságaikban nagyon különböznek egymástól. Ha szép, esztétikus filamenteket szeretnél, akkor a SILK vagy PLA lesz a megfelelő választás számodra. Ha azonban erős, de mégis könnyű filamentet szeretnél, akkor a szénszálas PAHT filamentet válaszd. Fontos, hogy ismerd a 3D nyomtatni kívánt filamentek tulajdonságait;

PLA FILAMENT (Politejsav)

A PLA filament a világ legnépszerűbb 3D filamentje. Háztartási tárgyak, figurák, vázák, telefon tartozékok, tokok, tartók és otthoni műanyag tárgyak készítésére használják. Kapható teljesen átlátszó színekben, hozzáadott fával (PLA WOOD), csillámmal (PLA glitter), különleges gyöngyházfénnyel (PLA Pearl), …

Előnyei

Környezetbarát és biológiailag lebomló

Gyorsan lehűl, ami megakadályozza a modell görbülését

Alkalmas fűtetlen nyomtatóasztalokhoz és ragasztókhoz

Hátrányai

Alacsony olvadáspontja van, ami néha a modellek deformálódását okozza, ha nagy hőhatásnak tesszük ki őket.

Nem alkalmas illesztések vagy egymásba illeszkedő alkatrészek készítésére.

ABS FILAMENT (Akrilnitril-butadién-sztirol)

Az ABS szintén egyfajta műanyag, amely kőolaj-alapú anyagokból készül. Arról ismert, hogy rugalmas és erős. Alkalmas kültéri termékekhez, mert ellenáll a zord körülményeknek.

Előnyei

Nagyon jól alkalmazkodik, így könnyen használható illesztések és egymásba illeszkedő alkatrészek gyártásához.

Nagy hőnek kitéve, nem deformálódik mivel magas olvadáspontja van.

Hátrányai

Magas olvadáspontja miatt nehezen hűl le és a nyomtatott tárgy vetemedését okozhatja.

Olyan gőzöket bocsájt ki, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségre.

PETG filament (Polietilén-tereftalát-glikol)

A PETG egy glikollal módosított hőre lágyuló poliészter. A PLA könnyű kezelhetőségének és az ABS tartósságának kombinációjával rendelkezik. Mechanikai alkatrészek, élelmiszer dobozok és vizes palackok gyártására használják. Ha kemény, erős nyomtatott tárgyra van szükséged és a PLA valamint PETG filament között vacillálsz, válaszd a PETG-t és nem fogsz csalódni. A tartóssága mellett fontos megemlíteni, hogy környezetbarát anyagokból készül, mivel azon kevés filamentek egyike, amelyek érintkezhetnek élelmiszerrel. Mindezek ellenére mindig kérj a gyártótól élelmiszerbiztonsági bizonyítványt.

Előnyei

Az FDA által jóváhagyott így alkalmas élelmiszerrel érintkező tárgyak gyártására.

Nem okozza a modell vetemedését

Hő és vízálló

Jó elektromos tulajdonságokkal rendelkezik

Hátrányai

Biológiailag nem lebomló anyag

Kissé drágább

5. Felhasználási célok

Ez is az egyik legfontosabb tényező, amit figyelembe kell venned, ha 3D nyomtatót szeretnél vásárolni. A felhasználási cél határozza meg a 3D nyomtató típusát, azt hogy milyen funkciókkal kell rendelkeznie és milyen filamenteket kell használnod. Fontos átgondolnod, hogy milyen környezetben szeretnéd használni a nyomtatót. Kültéri használat esetén a nyomtatónak vízállónak és UV fény állónak kell lennie. Ha pedig beltéri használatra szánod, akkor helyet kell neki találnod az otthonodban. Fontos figyelembe venned, hogy ha ABS filamenttel szeretnél nyomtatni, akkor el kell viselned a filament sajátos szagát így nem a legbiztonságosabb választás a hálószobába vagy a gyerekszobába.

Amikor eldöntöd, hogy hová is szeretnéd tenni a 3D nyomtatót, át kell gondolnod, hogy milyen nyomtatási méret felel meg számodra; mekkora méretű 3D nyomtatott tárgyakat szeretnél? Ha kis méretű tárgyak nyomtatása mellett döntesz, például figurák, telefon tartozékok, autós kiegészítők, háztartási eszközök, stb. akkor az Ender 3 vagy Ender 5 sorozatú nyomtatókat nézd meg. Azonban, ha nagyobb méretű tárgyakra van szükséged, akkor a CR-10 sorozat a számodra megfelelő termék kategória, mivel nagy nyomtatási térrel ebből következően pedig nagyobb lenyomatokkal rendelkezik. A CR-10 MAX nyomtató az egyik legnagyobbnak számít a piacon, akár 450 x 450 x470 mm-es lenyomatok készítésére is képes.

6. Biztonság

A 3D nyomtató vásárlása előtt érdemes odafigyelned a biztonsági funkciókra, amelyekkel esetlegesen rendelkezik, elsősorban akkor, ha az otthonodban vagy a gyermekek számára hozzáférhető helyiségben szeretnéd használni. A 3D nyomtatók hőt bocsájtanak ki és fokozottan kell vigyáznod, hogy elkerüld a csúnya égési sérüléseket.

Egyes 3D nyomtatók kerettel rendelkeznek, míg mások elmozdítják a fúvókát a nyomtatási folyamat szüneteltetése közben vagy elvégzése után.

A biztonság arra is kiterjed, hogy mennyire környezetbarát egy nyomtató. Egyes 3D nyomtatók olyan anyagokat használnak (például ABS műanyagot), melyek füstöt eregetnek. Az ilyen típusú 3D nyomtató nem alkalmas beltéri használatra vagy olyan helyiségben, amelyik nem jól szellőztethető.

Továbbá ismerd meg, hogy milyen anyag milyen termékek gyártására alkalmas. Ha konyhai vagy élelmiszerrel érintkező eszközöket szeretnél nyomtatni, akkor meg kell bizonyosodnod afelől, hogy a felhasznált anyag élelmiszerbiztos. Figyelj arra oda, hogy az FDM típusú 3D nyomtató porózus felületein összegyűjtheti a baktériumot, így nem biztonságos élelmiszerekkel érintkező eszközök gyártására.

3D nyomtató vásárlása vs. építése

A 3D nyomtatási technológia lehetőséget ad arra, hogy 3D nyomtató készítő vagy építő légy. Nem feltétlenül szükséges, hogy 3D nyomtatót vásárolj magadnak, akár meg is építheted azt. Bár egy 3D nyomtató megépítése időigényesebb és izgalmasabb lehet, de olcsóbb, mint egy új nyomtató megvásárlása.

Ha a 3D nyomtató megépítése mellett döntesz, beszerezhetsz olyan 3D nyomtató készleteket, amelyekben találsz használati útmutatót vagy interneten megnézheted a rendelkezésedre álló oktatóvideókat. Ha a 3D nyomtató megépítésére kerül a sor, jobb ha oktatóvideók és használati útmutatók kombinációját használod, hogy ne kövess el hibákat.

Ha pedig nincs időd vagy energiád erre, akkor vásárolj egy előre összeszerelt 3D nyomtatót. A manapság kapható 3D nyomtatók többsége általában néhány olyan alkatrésszel érkezik, melyek összeépítést igényelnek. Határozottan könnyebb és kevésbé időigényes így ha alig várod, hogy megkezdd a 3D nyomtatást, akkor a legjobb ha vásárolsz magadnak egyet.

További tippek 3D nyomtató vásárlásakor

Válassz automatikus tárgyasztal szintezéssel rendelkező 3D nyomtatót.

Ha 3D nyomtatással foglalkozol jobb, ha automatikus tárgyasztal szintezéssel rendelkező nyomtatót választasz mintsem manuális szintezésűt. Ez utóbbi sajátos ismereteket és néhány DIY ötletet feltételez. Azokban az esetekben pedig, amikor a tárgyasztal nincs helyesen kiszintezve, karcolások jelenhetnek meg a lenyomaton, rossz tapadás és fúvóka eltömődés jelentkezhet.

Szerezz be megfelelő filamentet.

A végtermék minőségének a milyensége a lényeg. Ha a legjobb végterméket szeretnéd kapni, ne spórolj a filamenten, mivel ez határozza meg, hogy mennyire jó lesz a végtermék.

Következtetés

Egy 3D nyomtató beszerzése pénzt és figyelmet igényel; oda kell figyelned a részletekre, hogy a felhasználási célokra megfelelő terméket vásárold meg. Gondold át mit szeretnél nyomtatni, nézd át a termék funkcióit és állapítsd meg, hogy a végleges 3D lenyomat minősége olyan-e, amilyet szeretnél.

Kövesd szorgalmasan ezeket a tippeket és minden bizonnyal azt a 3D nyomtatót fogod kiválasztani, ami megfelel a szükségleteidnek.

cookie icon
Sütiket használunk az oldal használatának megértése szempontjából és azért, hogy javítsuk a felhasználói élményt. Ez magába foglalja a tartalom és hirdetések személyre szabását. Kattins itt. a sütik szerkesztéséhez vagy leiratkozásához. Az oldal további böngészésével vagy a jelen értesítés bezárásával elfogadod a sütik használatát.

Adatvédelmi beállítások

Webanalitika

Hirdetések

Webes sütik

Akár 5 terméket is kiválaszthatsz az összehasonlításhoz:

  Összehasonlít Összehasonlítás bezárása